Elektrosztatikus porszórás

Amit az elektrosztatikus porfestésről (porszórásról) tudni kell

Az elektrosztatikus porfestés, más néven a porszórás, egy környezetbarát technológia, amely alkalmas a legkülönbözőbb rendeltetésű acél és alumínium felületek felületkezelésére.

A leggyakrabban alkalmazott bevonatnak számit a fémiparban, gépiparban, élelmiszeriparban és egészségügyben. Kiváló korrózióvédelmet nyújt a környezeti hatásokkal szemben, ugyanakkor esztétikai megjelenésében is minden igényt kielégít.

Ezzel a technológiával a hagyományos oldószeres festési eljárástól eltérően tartósabb bevonatot érhetünk el úgy, hogy a környezetre gyakorolt káros hatása a minimálisra csökken. További előnye, hogy az átfutási idő rövid, hiszen nem kell alapozni, nem kell a száradásra várni, hiszen a beégetést követően szinte rögtön szállíthatóvá válik.

Az eljárás lényege hogy elektrosztatikusan feltöltjük a poliészter, vagy epoxi-poliészter alapanyagot tartalmazó festékport, amelyet a fém tárgy magához vonz és egyenletes porréteg képződik rajta.

A porszórás technológiája

Felület előkészítés:

zsírtalanítás/vasfoszfátozás/öblítés/szárítás

homok- vagy szemcseszórás


 

Porszórás: Az előzetesen megtisztított és zsírtalanított fémfelületre speciális porszóró pisztollyal egy kabinban a hideg letestelt fémfelületre felszórjuk a műanyagalapú porfestéket, mely a sztatikus feltöltődés következtében megtapad a felületen. A sztatika változtatásával a megtapadt réteg szabályozható.

Beégetés: Légkeveréses kemencében a porszórt elemeket 160-220 Celsius fok közötti hő tartományban 15-20 perc időtartammal ráolvasztjuk a fém felületére.
Az így kapott visszahűlt felület 50-70 mikron rétegvastagságnak felel meg. Ezt a réteget növelni lehet alapozással, dupla porszórással, meleg fémfelülettel akár 150-250 mikronig. A beállított hőmérséklet elérése után a hőmérsékleten tartás automatikusan történik.

Elektrosztatikus porszóró szolgáltatásunk jellemzői:

Szórópisztoly: NORDSON típus
Kemence terhelése: 200 kg/m súlyterheléssel.
Festés vastagsága: 60-150 mikron rétegvastagságban.
Műszak kapacitás: 210 m²/műszak
Beégető kemencéjének befoglaló mérete: 6000 mm x 1800 mm x 1500 mm (hossz×szél.×mag.)